Navigacija | Kako v senci predsedniških volitev ponikne miljarda evrov

Kako v senci predsedniških volitev ponikne miljarda evrov

Milijarda evrov je fantastičen in obenem fantazijski znesek, tudi za marsikoga z tako razvpite Managerjeve lestvice najbogatejših Slovencev. Za državo pač ne. Država z miljardami lahko žonglira. Bodisi daje poroštva za miljardne kredite DARS-u (in slepi sebe ter ljudstvo, da to ni javni dolg, ki ga bodo še moji otroči, če si jih bom kdaj lahko privoščil, prisiljeni odplačevati), bodisi poskuša lepo, skoraj povsem potiho, v senci nedeljskih volitev predsednika republike, omogočiti, da se še kakšna miljarda evrčkov prelije v druge žepe in preprosto – ponikne.

Vladajoča koalicija bo morda res izgubila predsedniško tekmo, referenduma o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic pa najverjetneje ne. Argumenti vlade delujejo prepričljivo – hitra rešitev problema in v korist upokojencev! 35 odstotkov delnic Zavarovalnice Triglav, ki bi jih moraliv last prejeti nekdanji zavarovanci (ki so seveda plačevali premije, danes pa nas prepričujejo, da sploh nihče ne ve, kdo bi lahko tisti ljudje bili, ker so se evidence “izgubile”) ali njihovi nasledniki, bo praktično podržavljenih in prenešenih na Kapitalsko družbo… ki jo kontrolira vlada. Z zakonsko določbo, da mora Kapitalska družba pravice, izhajajoče iz imetništva delnic, ki jih prejme po tem zakonu, izvrševati z namenom zagotavljanja sredstev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Floskula ali ne, to je sedaj vprašanje.

Če so nameni vlade res čisti, zakaj prenesti sredstva na Kapitalsko družbo? Zakaj ne direktno na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ne mi hodit s takimi, da ZPIZ po statutu ne more biti delničar ipd.! – če se lahko zrihta zakon o preoblikovanju, bi se za lepo miljardo dalo porihtati tudi kakšen statut!)? Se ne bi za miljardo evrov morda celo splačalo ustanoviti posebnega sklada z jasno določenimi nalogami, da bi se vsakršne sume glede malverzacije lahko preprečilo?

Miljarda v KAD-u je vredna nekaj, dokler je v deležih (delnicah) in prinaša dobiček, če zavarovalnica dobro posluje. Zdi pa se mi, da bo prej kot v enem letu od prenosa deleža Zavarovalnice Triglav na KAD “za potrebe upokojencev in invalidov”, približno mesec dni pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvami, prišlo do nadvse “edinstvene in neponovljive” priložnosti za prodajo tega deleža Zavarovalnice Triglav. Komu, niti ni važno. Morda bo ZPIZ res dobil miljardo evrov kupnine, kupec pa bo imel (še) 35 odstotkov največje slovenske zavarovalnice, vedoč, da je miljardo evrov plačal za to, da jih bo na koncu dobil pet. Miljard evrov. Pri KAD-u pa takšne logike seveda ni.

Peterle je včeraj med soočenjem jasno izjavil, da je pokojninska blagajna v škripcih. Tista pokojninska blagajna, ki deluje tako, kot je uzakonila vladajoča koalicija, ki Peterleta podpira. Se spomnite pokojninske antireforme? Sicer je jasno vsem, da če ni kritično, pa še bo, sploh po besedah obeh predsedniških kandidatov, ki dajejo upokojencem upanje na višje pokojnine. Ko upokojenci kaj zavohajo, pa ne izpustijo več iz zob. Konec koncev bomo vsi delali le še za politike in upokojence.

Türk in Peterle se veselo bockata, kdo je bil prej Slovenec in šele potem Jugoslovan oziroma obratno, kdo je ležal na preprogi, kdo pa v postelji, kdo je imel glavo v torbi in kdo ne. Nekako si želim, da bi tista glava kar ostala v torbi. Pa naj tam trobi naprej. Premoženje pa ponika. Zadnji veliki finiš tranzicije?

Skratka, v nedeljo bo na tak ali drugačen način izginila miljarda evrov. Ali v KAD in potem naprej, ali pa se bo zafračkala med “iskanjem upravičnecev”, kjer bo kak revež na koncu morda le dobil kakšnev evro. Oblastniki, levi in desni, pa bodo lahko rekli: “Takšna je bila volja ljudstva.” In si zraven veselo meli roke. Od takšnih in drugačnih provizij se vedno lepo živi.

  • Share/Bookmark
 

Zapisal-a Ipsilon v 9.11.2007 ob 09:58 pod Za mislit, zmajevanje z glavo

Več takšnih člankov in domislic, morad pa bodo ljudje le spoznali kgo je kdo. Moje mnenje je da je zgodovina zelo lepa stvar, za obujanje lepih spominov, živimo pa zdaj in za jutri, zato nas mora skrbeti kaj bo jutri in ne kjaj je bilo včeraj.

LP.

Komentar avtor naš team — 9.11.2007 @ 10:28

Ipsilon

Mali nima pojma, kje in kdaj bo jutri spal…

Komentar avtor Ipsilon — 9.11.2007 @ 12:08

1tastar

Če pa bo referendum “PROTI”, me prav zanima, na kakšen način bo ta milijarda poniknila čez eno leto pod novo vlado. Je še ni bilo vlade na svetu, ki bi bila dober gospodar!

Komentar avtor 1tastar — 9.11.2007 @ 16:45

Ipsilon

Kaj pa vem. Rooseveltu pa Hitlerju je uspevalo :twisted:

Komentar avtor Ipsilon — 12.11.2007 @ 08:07

Pa je Roosevelt zravnal z zemljo vse, kar je Hitler zgradil. S taborišči vred.

Ampak sta oba začela s podna. Mi pa pridelamo 5,1% na že davno zgodbo o uspehu!

Komentar avtor 1tastar — 18.11.2007 @ 14:20

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !