Navigacija | Obdelovanje digitalnih fotk – tr00 or not?

Obdelovanje digitalnih fotk – tr00 or not?

Z mojo drago sva imela včeraj, jasno kot posledico pridobitve moje zadnje igračke, krajšo debato o vprašanju, ali je “prav ali ne”, da se digitalne fotografije naknadno obdeluje s pomočjo raznih programov in se jim tako poveča lepota, vrednost, karkoli pač. Zdi se mi, da je moja draga mnenja, da naj bi fotka bila že poslikana tako dobro, da naknadni posegi sploh ne bi bili potrebni. Tako “iz roke” je edino zares tr00, vse ostalo pa zgolj wannabe. Mogoče sem se do nedavnega z njo strinjal. Še vedno se z njo strinjam v tem delu, da mora biti glavno delo opravljeno že s fotoaparatom, nadaljni posegi naj izboljšujejo, ne popravljajo. Pred prihodom digitalne fotografije se je le redkokateri posameznik-amater ukvarjal s postprodukcijo fotografije (in pustimo zanesenjake z lastnimi z vseh vetrov skup zloženimi kopalniško-kletnimi laboratoriji za razvijanje ČB fotografij). Če je prišla lepa skozi razvijalno mašino, je bilo OK, če pa ni, potem pač “ni ratala”. In več sreče prihodnjič.

Moj prvi digitalec, star Canon A85, je naredil dvoje. Prvič, sam od sebe, brez pretiranega nastavljanja, je delal čudovite fotke. Pustimo, da je bila kvaliteta nizka, ampak na oko so bile super. Drugo, kar je zakrivil, pa je dejstvo, da sem začel pri fotografiranju “stresati” fotke – bil je tako majhen in lahek, da se je z njim škljocalo vsepovprek, brez truda, da obdržiš fotoaparat pri miru, ko slikaš, in prožiš le s prstom, ne celo roko. Leta treninga z dobro staro Minolto Dynax 3xi, ki so pripeljala do tega, da sem tudi v slabih svetlobnih pogojih ob dolgih časih dosegal solidno ostrino fotk, so bila izgubljena. Zdaj ponovno ugotavljam, koliko pomeni mirna roka.

Torej, igračka dela lepe fotke. Ampak z malo friziranja so še lepše. Vsaj po mojem skromnem mnenju. Najprej en primer zelo kontrastne fotografije, kjer bi aparat sam od sebe težko kaj naredil. Prva je neobdelan, zgolj zmanjšan original (brez zamere, nebo je popolnoma prežgano):

drevored-original.jpg

Druga fotka je malenkostno obdelana, lahko bi se reklo, da je malo lepše “razvita” iz RAW formata (RAW format si vsaj jaz predstavljam podobno kot je bil včasih film pri analognih fotoaparatih). Ravno toliko, da ni tako plehka in prežgana:

drevored-obdelana.jpg

Tretja pa predstavlja že konkreten poseg v digitalno materijo (pravzaprav kvazi-HDR iz RAW posnetka):

drevored-hdr.jpg

Ker sem že toliko napisal, pa se mi zdi, da le prazno slamo mlatim, ker fotografija, ki sem jo izbral kot primer, ni ravno najboljša in najprimernejša, tu lepim še eno, pravzaprav dve. Najprej original:

jez-1-blog.jpg

Obdelana:

jez-2-blog.jpg

Na koncu pristanem pri istem argumentu, kot sem ga izrekel včeraj zvečer – obdelane fotke so lepše in očem bolj privlačne. Že zato, ker lahko prikažejo vse, tudi takšne kontraste, kot jih zaznava človeško oko, fotoaparat pa precej težje.

  • Share/Bookmark
 

Zapisal-a Ipsilon v 1.07.2008 ob 21:35 pod Foutou

nadobudna fotografinja se strinja s tvojo drago… jaz slike edino obrezujem naknadno ali pa jih spremenim v črno-belo oz. sepia varianto (a se to šteje kot spreminjanje sploh?). če jih pa že obdelam, jih pa obdelam tako, da se vidi, da so obdelane. ker vem, ko bom začela uporabljat PS (ali kaj podobnega) lahko samo fotoaparat držim v roki in na slepo škljocam, pa iz vsake slike naredim kaj ‘zanimivega’ in dobrega. Moje skromno mnenje, no.

Komentar avtor Mašon — 1.07.2008 @ 21:54

Ipsilon

Če fotografija ni vsaj optimalno posneta, tudi obdelave ne morejo narediti več kaj dosti ;)

Komentar avtor Ipsilon — 2.07.2008 @ 08:23

Kar uči se še! Je original boljši od obdelave.

S katerim programom pa retuširaš? Dober program je dražji od fotoaparata. :!:

Komentar avtor 1tastar — 3.07.2008 @ 10:01

Ipsilon

Freeware only ;)

Komentar avtor Ipsilon — 4.07.2008 @ 09:40

Ipsilon

Prej skoraj rata, da iz krasne stvari v PS narediš packarijo ;)

Komentar avtor Ipsilon — 22.07.2008 @ 22:53

Hja, ja :D Čista resnica.

Zadnje čase poskusim kar vse narediti v Picassi – raje se potrudim, da naredim boljše fotke, da se mi potem ni treba z njimi igrat še v PS ;)

Komentar avtor sparkica — 22.07.2008 @ 23:15

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !